Els ajuntaments de la Conca demanen que la sortida al carrer dels infants es faci ben feta per garantir la seguretat de tothom
La comunitat musulmana de la Conca d’Òdena inicia un Ramadà excepcional des del confinament
En la roda de premsa conjunta amb els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena per actualitzar la informació sobre la situació provocada per la pandèmia de coronavirus, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha informat que el Ministeri de Sanitat ha publicat al BOE els detalls de com podran sortir al carrer els menors de 14 anys durant el confinament a partir d’aquest diumenge.
Castells ha recordat que “els menors de la Conca van ser els primers afectats i són els que porten més temps confinats de tot Catalunya i és important que puguin sortir, però és important que aquest procés es faci ben fet per tal de garantir la seguretat de tothom". L'alcalde ha enumerat les indicacions principals per als pares i mares per mantenir la línia de remissió de l'episodi de pandèmia.
Les sortides quedaran limitades a un passeig diari de màxim d'una hora de durada i a una distància no superior a un quilòmetre del domicili del menor, entre les 9 del matí i les 9 del vespre. No podran sortir els menors que tinguin símptomes o els que un metge els hagi recomanat aïllament a casa. Cada adult podrà sortir amb tres criatures com a màxim i serà la persona responsable que compleixin les mesures de seguretat, especialment la distància amb altres persones, que ha de ser, com a mínim, de dos metres, i les mesures d'higiene que indiquen les autoritats sanitàries. L'adult responsable podrà ser un dels progenitors, una altra persona major d'edat que convisqui en el mateix domicili o empleats de la llar que estiguin a càrrec dels menors. Quan l'adult responsable no sigui el progenitor o tutor legal, s'haurà de tenir una autorització prèvia d'aquests. Es podrà passejar per la via pública, incloses les zones verdes, però no per parcs infantils o instal·lacions esportives. Per tant s'ha d'evitar el joc i el contacte físic entre els infants, que podran acompanyar els adults a fer encàrrecs bàsics com anar al supermercat, la farmàcia o al banc. A partir de demà al matí, els nens i nenes de fins a 14 anys podran sortir, doncs, a passejar, però no a jugar.
En un altre àmbit, Marc Castells s’ha referit al tema de les baixes per accident de treball: "hem de lamentar la lentitud en l'arribada de la solució, però també en l'aplicació d'aquesta solució. En qualsevol cas, hem de dir que després d'haver apujat el to de les reivindicacions, finalment podem destacar que el Servei Català de la Salut ja ha establert el canal i s'estan tramitant les baixes dels treballadors i treballadores dels serveis essencials i no essencials amb domicili a la Conca que no van poder sortir a treballar a causa del confinament". En els propers dies serà definitiu "l'atorgament d'aquestes baixes". Queda pendent, "i continuem lluitant per solucionar, la situació de les persones amb domicili fora de la zona confinada que no van poder accedir a la Conca per anar a treballar. Reclamem una solució, que és justa i necessària, per a les persones que han patit aquesta situació", ha afegit l'alcalde.
Així mateix, l'alcalde ha anunciat que "avui, dissabte, s’ha restablert el servei de trens de la línia R6 (Igualada) de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya entre les estacions de Piera i Igualada, que estava suspès des del dimarts 21 d’abril com a conseqüència d’un despreniment de terres en un tram de via proper a l’estació de Capellades per les pluges dels darrers dies". D'aquesta manera els trens tornen a circular amb normalitat, amb l’horari previst d’aquestes últimes setmanes a la línia: 1 tren per hora i sentit de dilluns a diumenge.
Amb motiu de l’inici ahir del Ramadà, l’alcalde ha comparegut amb el president del Centre Islàmic d’Igualada, Seddik Amri Kaddouri, qui en nom de la comunicat musulmana, ha volgut donar “les gràcies a l’alcalde i a les forces polítiques i les forces de seguretat pública i al servei sanitari per estar davant de la pandèmia”.
“Sentim el que està passant al món per culpa d'aquest virus” –ha afegit-. “La comunitat musulmana ha fet tot el possible per ajudar i donar bon exemple. Resem per tots els morts, musulmans, cristians, jueus... de tot el món. Demanem a Déu que ens doni bona salut”.
Kaddouri ha destacat que “Enguany celebrarem la fe a casa i demano a la comunitat musulmana el respecte pels veïns, ho farem a casa com ho fem sempre a la mesquita, però amb la nostra família i amb respecte al veïnat: si ens quedem a resar fins tard o a llegir el Corà, ho hem de fer amb respecte total. Desitjo a tothom un bon Ramadà".
Durant el mes del Ramadà “els musulmans ens ajudem entre nosaltres a la mesquita, fem menjar, ens reunim, però enguany no ho podem fer. Les oracions conjuntes enguany no les podrem fer, ni aquí ni en tot el món musulmà. Sentimentalment és dur, però religiosament no”, ha conclòs Kaddouri.