Una quarantena de Punts Lila van atendre 3.600 persones a la Conca d’Òdena durant l’any passat
LA MICOD FA BALANÇ DELS PUNTS LILA PER PREVENIR LES VIOLÈNCIES MASCLISTES
38 Punts Lila es van instal·lar als espais públics en 7 municipis per sensibilitzar i prevenir les actituds masclistes en les zones d’oci nocturn
La Mancomunitat de la Conca d’Òdena ha presentat el balanç dels 38 dispositius de Punt Lila instal·lats durant l’any 2023 als set municipis de la Conca per prevenir les violències masclistes al voltant de les zones d’oci nocturn. L’informe revela que els Punts Lila van respondre 3.600 demandes d’informació, 600 més que l’any anterior. Pel que fa als usuaris dels punts, la majoria van ser dones (gairebé 2.300), tot i que també s’hi van apropar més de 1.400 homes i 24 persones del col·lectiu LGTBIQ+. Les usuàries van poder compartir experiències personals i malestars en clau de gènere que van permetre a les professionals dels dispositius poder intervenir, guiar i assessorar. Els temes tractats més habituals van ser el masclisme i el patriarcat, les relacions tòxiques, el sexe segur, la submissió química, la salut menstrual, l’autodefensa feminista, i el racisme i l’LGTBIfòbia, entre d’altres.
Pel que fa a les intervencions in situ, l’informe de balanç revela que les professionals dels Punts Lila van fer 22 acompanyaments i assessorament per diverses agressions com ara acorralaments, assetjament verbals, insinuacions sexuals, invasió de l’espai i agressions LGTBIfòbiques i, en els casos que ho requereixen, es van activar els protocols corresponents. Les professionals també van haver d’intervenir 3 vegades per agressions sexuals, dues menys que l’any anterior; es van comunicar a la Policia Local o bé es va derivar el cas al servei especialitzat en violència masclista, i en tots els casos es va donar una atenció individualitzada a les noies agredides.
La Mancomunitat fa una valoració molt positiva del funcionament dels Punts Lila, que són molt ben rebuts pel jovent -especialment les noies i el col·lectiu LGTBI- i pel públic familiar, ja que les professionals de l’àmbit educatiu i de la psicologia que han desplegat el servei han percebut forces infants i joves que s’apropaven acompanyats de les seves mares o referents adultes. En algunes ocasions, el Punt Lila ha estat un punt de retrobament d’amistats, com a punt de trobada en cas de perdre’s o separar-se.
Més enllà de les festes organitzades pels Ajuntaments
Com a novetat el 2023 s’ha fet una prova pilot en tres ocasions per desplegar dispositius en el marc de l’espai públic sense que hi hagués una festa organitzada pel propi ajuntament. Totes tres van ser a Igualada en el marc de la nit del Carnestoltes, la de Castanyada i la nit de Nadal.
A banda d’aquestes tres proves pilot, l’any 2023 es van habilitar a Igualada quatre Punts Lila amb motiu del festival Anòlia i tres més per la Festa Major; tres a Santa Margarida de Montbui per la Fira de la Sostenibilitat, la Festa Jove i la Festa Major; tres més a la Pobla de Claramunt per la Setmana de la Joventut, la Festa Major i el Carnestoltes Jove; un a Jorba i un a Castellolí també per les seves Festes Majors; tres més a Òdena per la Festa Major, l’empalmada i la castanyada, i Vilanova del Camí va comptar amb cinc desplegaments per Carnestoltes, Nits joves, Festa de la diversitat, la Festa Major i Cap d’any. En total, s’ha comptat amb 72 professionals en els equips d’intervenció i de cura formades en abordatge de les violències masclistes. A més de la carpa informativa de servei, cada punt comptava amb el suport d’una segona carpa o equipament municipal per poder fer atencions amb intimitat i individualitzades.
Els municipis de la Conca d’Òdena compten amb un Protocol davant les violències sexuals en espais festius aprovat l’any 2018, del qual sorgeix la campanya conjunta de prevenció i sensibilització #Noendeixempassarniuna i els dispositius Punt Lila, destinats a informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i els comportaments sexistes que es produeixin en espais públics.
La MICOD
La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (MICOD) és una associació formada per 7 municipis de la comarca de l'Anoia, tots ells situats a la Conca d'Òdena: Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí. L’entitat va néixer al 2001 per donar serveis de manera mancomunada als diferents municipis que la integren, i té com a objectiu unir esforços i recursos per gestionar serveis d'interès comú en diferents àrees com la promoció econòmica, la igualtat de gènere, serveis d'ocupació, formació i inserció i serveis relacionats amb el medi ambient i la mobilitat, entre d’altres.