Òdena homenatja els més grans del municipi en el Dia Internacional de la Gent Gran
Els protagonistes van ser els matrimonis que celebren les noces d’Or i els odenencs de més edat
L’Ajuntament d’Òdena va homenatjar el divendres 28 d’octubre al Centre cívic del Pla la gent més gran del municipi i els matrimonis que celebren les noces d’or aquest 2022, coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran. L’alcalde Francisco Guisado va agrair l’aportació que la gent gran ha fet i fa a la societat, amb experiència i sabiesa, i va destacar que aquestes generacions no ho han tingut fàcil en el transcurs de la vida i que l’últim entrebanc a què s’han enfrontat, la pandèmia, ha acabat afectant molt aquest col·lectiu.
Els homenatjats d’aquest 2022 van ser els matrimonis que aquest any celebren les noces d’Or formats per Engracia Dalmases Puiggros i Francisco Ortega Comino, per Emilia Torres Morales i Tomas Gallego Cuerda i per Paquita Miranda Péres i Ferran Casanovas Ros, i també a les persones més grans del municipi, Teresa Casals Aguilera de 97 anys i Lluís Esplugues Berenguer, de 94. Aquest últim i el matrimoni format per Engrancia i Francisco van excusar la seva absència. El pubillatge d’Òdena va lliurar a les altres dues parelles una planta i un val per a 2 menús al Restaurant Scorpia, i a Teresa Casals, una planta. Tots ells van venir acompanyats de les seves famílies. Després de l'homenatge va tenir lloc el ball amb l’orquestra Som-hi band, que van començar amb música de ball per parelles i després van oferir un repertori de ball més lliure.
Manifest del Dia internacional de la Gent Gran
Durant l’acte es va llegir el manifest que el Consell de la Gent Gran de l’Anoia ha escrit per a la commemoració del Dia Internacional de la Gent Gran i que el ple de l’Ajuntament d’Òdena va aprovar. Al text el Consell manifesta que segueix «observant que existeixen greus aspectes discriminatoris per raó d’edat» i que «sovint, la vellesa s’associa a estereotips d’una visió negativa i generalista»: «som ciutadans i ciutadanes de ple dret que en la seva gran majoria no només aportem un moviment econòmic associat a la nostra edat, sinó que enriquim la societat amb experiència, coneixement i dedicació desinteressada a la família i a la comunitat», afegeixen.
El manifest també recorda les persones grans «que ens van deixar» durant la pandèmia i apunta que tenim «al damunt» «un problema econòmic que afecta a tothom: l’increment del llindar de la pobresa». El text acaba reivindicant que s’escolti la veu de la gent gran per vehicular les seves demandes, reivindicacions i reflexions, per millorar la seva qualitat de vida, per decidir el seu present i millorar el futur de les generacions que vindran.