Òdena aprova el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible
El darrer ple de l'Ajuntament, celebrat el passat dimarts 20, aprovava el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible mitjançant el qual el consistori es compromet a assolir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle mitjançant actuacions relacionades amb l'eficiència energètica i l'aprofitament d'energies renovables.
Per assolir aquest objectiu Òdena ha elaborat el seu pla d'acció a partir de l'inventari de les seves emissions. Així, el pla contempla la inversió inicial, l'estalvi econòmic i l'estalvi energètic de cada una de les accions planificades. Algunes de les actuacions són: instal•lació d'una caldera de biomassa centralitzada, millora dels tancaments dels edificis municipals, instal•lació de plaques solars fotovoltaiques als edificis públics, plaques solars per l'aigua calenta dels equipaments esportius i l'escola, compra d'electricitat verda, substitució de la caldera del camp de futbol i del centre cívic, semàfors de leds, ampliació de la xarxa de gas a nivell domèstic i altres campanyes de sensibilització per a que la ciutadania adopti mesures de consum sostenible.
A més d'elaborar aquest pla d'acció, l'Ajuntament es compromet a assignar els recursos humans necessaris, mobilitzar la societat civil, lliurar un informe d'implementanció, compartir la seva experiència, organitzar jornades dedicades a l'energia o al pacte entre ciutats, assistir i fer aportacions a la Conferència d'Alcaldes i difondre el missatge del pacte.
El regidor de medi ambient, Joan Gabarró, explica que “el moment evidencia que el desafiament de la crisi climàtica només es pot abordar amb un plantejament global basat en la participació de la ciutadania i, en aquest sentit, l'Ajuntament es posa a disposició per l'assoliment d'aquest fi”.
L'elaboració d'aquest pla s'emmarca en l'adhesió de l'Ajuntament l'any passat al “Pacte d'alcaldes i alcaldesses per l'energia sostenible local” de la Direcció General de Transports i Energia de la Comissió Europea, una iniciativa per canalitzar i reconèixer la participació del món local en la lluita contra el canvi climàtic. Els alcaldes signants del Pacte es comprometen a reduir les emissions de GEH en els seus territoris en més d'un 20% mitjançant l'aplicació d'un Pla d'acció per l'energia sostenible que inclou un inventari de les emissions de referència i la definició de les accions a endegar per fer realitat aquests valors de reducció.