L’aliança entre la MICOD i les empreses d’envàs i embalatge ha ajudat el sector del packaging a innovar
Cursos i jornades de formació, assessorament personalitzat, una exposició itinerant i un vídeo divulgatiu, entre d’altres accions, han servit per reforçar el Packaging de la Conca d’Òdena
El programa, que ha durat dos anys i mig, ha estat reconegut com un cas de bones pràctiques de la Diputació de Barcelona
El projecte Conca Tech d’impuls a la cadena de valor del Packaging de la Conca d’Òdena arriba a la seva fi. Han estat més de dos anys des que la Mancomunitat de la Conca d’Òdena (MICOD) va iniciar el projecte, que deixa un balanç molt satisfactori entre les empreses del sector, ja que ha servit per formar els professionals en temes relacionats amb la innovació digital i la sostenibilitat, i també ha ajudat a difondre la importància d’un sector massa desconegut encara al propi territori tot i ser el cinquè sector de la comarca en volum de facturació i llocs de treball.
A inicis de 2021, la Diputació de Barcelona anunciava la concessió d’un ajut de 204.000 euros als set ajuntaments de la MICOD per a la transformació digital de la indústria, i després d’analitzar les diferents cadenes de valor del territori, es va considerar que el packaging era un sector prioritari.
El projecte va arrencar amb un ambiciós estudi de l’estat de la indústria, que a la Conca d’Òdena representa 53 empreses, 162 milions de facturació i 909 treballadors. En aquest estudi es van recollir, d’una banda, les necessitats de les empreses i, de l’altra, els reptes que els plantejava el seu propi mercat en un moment que els clients exigeixen solucions més sostenibles i amb més valor afegit.
A partir d’aquest diagnòstic es va definir un pla d’accions per fer més competitives les empreses, perquè tinguessin una visió de mercat més internacional i incorporessin la innovació i la sostenibilitat. Les diferents accions que s’han dut a terme durant més de dos anys han estat molt diverses: cursos de formació d’operari de packaging –un perfil molt buscat per les empreses-; jornades de formació sobre innovació, digitalització, economia circular i sostenibilitat per als professionals en actiu; sessions de formació en disseny estructural per a alumnes de Gràfica Publicitària de l’escola Gaspar Camps; acompanyament personalitzat en economia circular de la mà de consultors especialitzats; una exposició itinerant que mostra envasos de productes reconegudíssims fets aquí i que fins ara ja s’ha instal·lat en sis emplaçaments diferents; i el vídeo divulgatiu “El Packaging de la Conca d’Òdena, al món” perquè la ciutadania conegui la potència del packaging, entre d’altres accions de comunicació.
La MICOD fa un molt bon balanç del projecte i es mostra satisfeta de la col·laboració público-privada, que ha permès que la institució treballés colze a colze amb una trentena d’empreses d’envasat i embalatge que s’hi han implicat de manera activa, i també amb agents sòcioeconòmics com el Packaging Clúster, la Unió Empresarial de l’Anoia, l’Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística (ITENE) o l’escola municipal d’art Gaspar Camps.
Un cas de bones pràctiques de la Diputació de Barcelona
El projecte “ConcaTech”, impulsat per la Mancomunitat de la Conca d’Òdena i subvencionat per la Diputació de Barcelona en el marc del programa “Treball, Talent i Tecnologia”, ha estat escollit com un cas de bones pràctiques per la pròpia Diputació. El passat mes de maig, la coordinadora de la MICOD, Raquel Serra, va participar en una jornada sobre estratègies d’ocupació per fer balanç del projecte i presentar la metodologia de treball davant de nombrosos representants d’institucions d’arreu de la demarcació.