La vinyala i el producte de proximitat, clau de l’èxit de la Fira de la Vinyala
La tercera edició de la Fira de la Vinyala, celebrada el passat diumenge 22 de setembre, ha tornat a rebre millers de visitants atrets pel cargol de vinya i pels productes gastronòmics de proximitat. I és que la fira, a més de ser coneguda per la vinyala, producte molt apreciat culinàriament al municipi i que es troba en l'entorn natural d'aquest territori, vol ser punt de referència respecte els productes artesans, de la terra i de proximitat.
Sigui en format degustació o carmanyola per endur a casa, un any més la Fira es va quedar sense vinyales, mostra de l´èxit de la jornada gastronòmica. Enguany l´organització va doblar la quantitat de vinyales respecte l´anterior edició i se´n van oferir, per part dels 12 restauradors i les tres grans paelles, fins a 600 quilos, que van estar complementats pels 6 productors alimentaris de l´Anoia. De tots els restauradors i productors participants a la fira 8 eren odenencs.
Durant la jornada es van repartir unes 4.600 degustacions. Si bé la degustació més demanada va ser la de vinyales, els visitants també va poder provar productes artesans alimentaris com embotits i formatges, vins i caves i raïm.
A més de la fira gastronòmica, la jornada va comptar amb una caminada, curses de vinyales per infants i altres activitats, el mercat artesania i la Festa de la Verema, que un any més va reunir hereus i pubilles per la tradicional trepitjada de raïm per convertir-lo en most que els visitants van poder tastar.
La fira va comptar amb la presència de personalitats com el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, Maria Senserrich, diputada al Parlament, Jordi Subirana, Diputat delegat de Comerç de la Diputació, Marc Castells, Diputat delegat d'Infraestructures de la Diputació i alcalde d´Igualada, Marta Escribà Martínez, Coordinadora en matèria de comerç de Diputació de Barcelona, Xavier Boquete, president del Consell Comarcal de l´Anoia, Domènec Vila, Director general d´Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DAAM, a més de l´equip de govern de l´Ajuntament encapçalat pel seu alcalde, Pep Solé, que va mostrar el seu agraïment per l´interès de les autoritats i per la nombrosa participació dels odenencs, anoiencs i altres ciutadans en general.
La part més oficial de la fira la va donar l´acte de lliurament del Premi Vinyala i el Premi a la pagesia. Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona i Pep Solé, alcalde d´Òdena, van ser els encarregats de fer el lliurament. La tercera edició dels premis van reconèixer a Bernat Seuba el premi vinyala per a la seva trajectòria i èxits esportius en el Biketrial i el premi a la pagesia va ser pel Ton Planell, per la seva dedicació a la pagesia i la seva participació al teixit associatiu del municipi odenenc.
L´Ajuntament ja ha fixat la pròxima cita de la Fira de la Vinyala, el 21 de setembre de 2014 en la que es vol potenciar l´oferta gastronòmica per tal d´atendre als milers de visitants i la promoció del producte gastronòmic de proximitat.
Podeu veure aquí més imatges de la 3a Fira de la Vinyala.