La nova Plaça Major s’omple per la Fira dels Torrons

Dimarts, 29 de gener de 2019 a les 00:00

El president de la Diputació de Barcelona i alcalde d'Igualada: Marc Castells, juntament amb regidors d'Igualada visiten la fira acompanyats de l'alcalde Francisco Guisado i regidors i regidores d'Òdena._x000D_

Aquest diumenge 27, Òdena va estrenar la seva nova Plaça Major amb la Fira dels Torrons. Tot i que la plaça no està encara inaugurada oficialment, el nou espai acollia per primera vegada el segon gran esdeveniment que cada any té lloc a Òdena, després de la Fira de la Vinyala. Tant els paradistes com el públic van agrair el nou espai, una plaça més àmplia que facilita el trànsit de persones i el desenvolupament de diverses activitats en un mateix lloc.

Aquest any, el president de la Diputació de Barcelona i alcalde d'Igualada, Marc Castells, va participar de l'esdeveniment acompanyat del regidor de cultura de l'Ajuntament d'Igualada, Pere Camps. Així, una comitiva formada per regidors del govern d'Òdena van acompanyar als polítics convidats en una passejada per la fira on van conèixer de prop elaboradors artesanals de torrons i altres productes dolços.

La Fira dels Torrons és una celebració on es recorda com antigament els firaires aprofitaven la diada de Sant Sebastià, copatró del municipi, per vendre a millor preu els torrons que havien sobrat de la campanya de Nadal.

Com a novetat, aquest any es van recuperar jocs tradicionals de principi del segle XX com és la cursa de sacs, el llançament de l'espardenya o la tradicional cucanya, aquesta darrera activitat, que no era nova perquè tots els anys s'organitza, va acollir com sempre un gran interès del públic i de participació, nens i nenes van voler provar sort i fins i tot algun pare també s'hi va atrevir. Els guanyadors van rebre obsequis gentilesa dels comerços: Forn de pa d'Òdena, supermercat Viñals, supermercat Llobet, perruqueria i estètica Emilia i rostidoria Guimart.

Com cada any, l'esdeveniment va començar amb el tradicional esmorzar a ala brasa, on el visitant va poder degustar botifarra blanca, botifarra negra, cansalada, pa, vi i aigua amb la compra d'un tiquet de tres euros. Després i durant tota la jornada, el centre d'atenció estava en el mercat de pagès amb artesans que venen els seus productes fets a mà i un mercat del dolç amb tota mena de torrons, dolços, llaminadures, xocolates...

També es va comptar amb una demostració de cuita de torró de crocant (un dolç fet bàsicament d'ametlles i caramel solidificat típic de moltes zones de l'antiga corona d'Aragó: Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana) amb degustacions gratuïtes per a tothom.

A dos quarts d'onze del matí va tenir el 15è aplec de la sardana amb les cobles Sant Jordi, Ciutat de Barcelona i Lluïsos Cobla que organitza les Colles Sardanistes d'Òdena, un altre dels plats forts de la jornada.

I durant tot el matí, a banda dels jocs tradicionals, hi va haver atraccions i jocs a l'antiga amb cavallitos d'època, bitlles catalanes (amb la col·laboració del Club de Bitlles d'Igualada).

Coincidint amb la Fira dels Torrons va tenir lloc la cursa popular d'Òdena que organitza l'Escola Castell d'Òdena i AMPA i que aquest any el seu recorregut passava per primera vegada per la plaça.

Aquesta ha estat la quarta edició de la Fira dels Torrons després que fa tres anys l'Ajuntament d'Òdena recuperés aquesta festivitat que el 1996 s'havia deixat de celebrar i havia passat a denominar-se només Fira de Sant Sebastià.

Història de la Fira dels torrons

A l'entorn de la capella de Sant Sebastià, en un dels extrems del terme d'Òdena va sorgir la Fira d'Òdena, celebrada el dia de la seva festivitat, el 20 de gener. Era una barreja de festa popular, un petit mercat ramader i una celebració religiosa. Els pagesos del terme es barrejaven amb els mercaders, fusters, cistellers, cordoners, calderers, agroguers, argenters, escrivans, advocats, metges, teixidors de cotó i lli, serrallers, armers, paraires, fabricants d'aiguardent, esquiladors, criats, sacerdots, ferrers, sastres, sombrerers, cerers, boters, espardenyers, perpunters i d'altres menestrals de la contrada.

Fins a final del segle XIX la Fira d'Òdena es va continuar celebrant entorn de la capella homònima, fins que el 21 de desembre de 1879, l'Ajuntament d'Òdena, presidit per l'alcalde, Mariano Carner, propietari de can Mercader de Brines, aprovà el canvi de situació. El 29 del mateix mes la reconeguda impremta Abadal va editar un pòster, del qual encara es conserva algun exemplar, que va anunciar públicament aquest acord municipal. Així, a partir del gener de 1880 la Fira es va celebrar al poble, a la Plaça de la Constitució, plaça situada dins del recinte del castell d'Òdena, davant mateix de la desapareguda església parroquial de Sant Pere Apòstol. Uns anys després es va traslladar, igual que la població, a la zona més planera, al carrer Nou i a l'era de cal Cargol. Es jugava a bitlles, a tirar la barra, a naips, a tirar el dard, al trinquet, tot barrejat amb el garbuix de les parades de dolços i de torrons que donaven a la fira un aspecte força particular.

Després d'uns anys de decadència, en els quals únicament se celebrava l'ofici religiós i el tradicional ball, l'any 1984, sota la iniciativa d'una jove comissió de festes, la Fira d'Òdena va passar a denominar-se Fira dels Torrons, recordant com antigament els firaires aprofitaven la diada per vendre els torrons que els havien sobrat de Nadal. Dins la programació va tenir especial protagonisme la matança del porc.

Des de 1996, la fira es va denominar només Fira de Sant Sebastià, al 2013 es va incloure l'Ecofira, i des de l'any 2016 s'ha recuperat la Fira dels Torrons que conviu només amb la Fira de Sant Sebastià.

Manté aquest esperit de fira d'abans, amb el seu caràcter rural amb els jocs populars i tradicionals com la cucanya, l'esmorzar amb productes del porc a la brasa, una mostra de productors locals i de proximitat i el mercat d'artesans del torró com a principals protagonistes.

Darrera actualització: 25.09.2020 | 12:25

Imatges