La Diputació elabora un estudi de regeneració urbana pel barri de Santa Olga d’Òdena
La Diputació de Barcelona ha realitzat un estudi de regeneració urbana i cohesió social del barri de Santa Olga d’Òdena. El projecte, que ha estat lliurat a l’Ajuntament, s’ha fet amb la voluntat de dotar d’eines al municipi des d’una òptica integral, per revertir el procés de degradació d’aquest barri situat a les afores del nucli i a poca distància d’Igualada, sorgit de l’emergència habitacional derivada de l’increment de població a la dècada dels anys seixanta, fruit dels fluxos migratoris del moment.
Actualment, la segregació física de Santa Olga respecte a la resta del municipi, juntament amb la precarització del parc de l’habitatge, la manca de serveis i l’afebliment de les relacions socials existents, fan que aquest espai tingui molt poca capacitat atractiva i corri el risc d’agreujar encara més la situació de marginalitat i degradació. En aquest sentit, l’estudi pretén dotar de recursos al consistori per facilitar la presa de decisions per mitigar aquesta tendència. Així, l’anàlisi i diagnosi socioeconòmica, urbanística i de la vinculació amb la resta del municipi ha permès configurar una radiografia molt acurada de la realitat urbana i social del barri.
El projecte ha comptat amb un procés participatiu que ha permès detectar les principals necessitats i demandes del barri, així com també traçar les principals estratègies a implementar en un futur per poder pal·liar els efectes de la degradació de l’espai físic i reforçar la convivència entre els residents de Santa Olga.
Com a resultat, el document de diagnosi i estratègia (DIES) estableix una sèrie de línies i actuacions prioritzades en l’àmbit de la rehabilitació d’habitatges, l’espai públic, la connectivitat amb la resta del municipi i la dinamització de les activitats culturals i dels serveis públics.