Gent de diferents nuclis d´Òdena van assistir a la xerrada sobre alimentació saludable per a la gent gran
Dilluns, 7 de març de 2011 a les 00:00
El passat dijous 24 de febrer es va realitzar la segona jornada de salut amb la xerrada sobre el fet de menjar saludable quan ets gran. Aquesta sessió va anar a càrrec de la farmacèutica d´Òdena Teresa Navarro.
Un dels objectius generals de la sessió va ser la de donar coneixements nutricionals adequats per poder gaudir d´una vellesa saludable.
D´altres punts que es van tractar van ser el del coneixement sobre l´alimentació saludable, la de desterrar mites alimentaris referents a l´edat, saber reconèixer els diferents grups alimentaris i les racions necessàries, i també reconèixer la necessitat de la sociabilització amb els demés.
Entre la mateixa ponent i els assistents es va parlar sobre mites i realitats que tenim en la nostra societat en relació a l´alimentació. És cert que un adult necessita beure 1,5 litres de líquid diaris, no és cert que el pa i les patates engreixin. Aquest tipus d´aliments duen hidrats de carboni, i per tant ens aporten energia i els aliments que no ens beneficien són els que tenen greixos animals.
Referent als formatges secs s´ha de vigilar amb la sal i els greixos. D´altra banda la llet és un aliment complet i els iogurts porten molt de calci. Segons la farmacèutica no és cert que a partir de certa edat s´hagi de suprimir la carn dins de la nostra alimentació. S´ha de valorar que els greixos duen vitamines liposolubles (A i B), i algunes d´aquestes vitamines, com la B poden ser substituïdes pel sol, per exemple. La gent gran també necessita proteïnes, la carn porta ferro, vitamines i proteïnes. La Teresa Navarro també parlà dels espinacs coneguts pel seu ferro tal com ens demostrava el personatge del Popeie. Però ella deixà clar que el ferro dels espinacs és 10 vegades menys absorbible que el d´un bistec.
Amb els anys perdem la massa muscular i aquest fet es pot reduir tot fent esport, caminant i fet amb moderació podem disminuir el risc de fractures.
Amb els anys es perden les ganes de menjar i de beure, va dir la Teresa. Aquest darrer fet és produït pel cens regulador del cervell. Resulta que no avisa que el nostre cos necessita hidratar-se. Hi pot haver persones que estiguin completament deshidratades i que no tinguin la sensació de tenir set.
I per acabar, tot i la participació dels assistents, la farmacèutica parlà que en una farmàcia no s´hi ha d´anar només quan s´està malalt sinó quan que s´hi ha d´anar per prevenció. Els més de 30 assistents de la xerrada van participar i eren de diferents nuclis del poble odenenc i d´altres municipis. La xerrada va ser organitzada des de l´Ajuntament.
Darrera actualització: 27.02.2019 | 15:42
Un dels objectius generals de la sessió va ser la de donar coneixements nutricionals adequats per poder gaudir d´una vellesa saludable.
D´altres punts que es van tractar van ser el del coneixement sobre l´alimentació saludable, la de desterrar mites alimentaris referents a l´edat, saber reconèixer els diferents grups alimentaris i les racions necessàries, i també reconèixer la necessitat de la sociabilització amb els demés.
Entre la mateixa ponent i els assistents es va parlar sobre mites i realitats que tenim en la nostra societat en relació a l´alimentació. És cert que un adult necessita beure 1,5 litres de líquid diaris, no és cert que el pa i les patates engreixin. Aquest tipus d´aliments duen hidrats de carboni, i per tant ens aporten energia i els aliments que no ens beneficien són els que tenen greixos animals.
Referent als formatges secs s´ha de vigilar amb la sal i els greixos. D´altra banda la llet és un aliment complet i els iogurts porten molt de calci. Segons la farmacèutica no és cert que a partir de certa edat s´hagi de suprimir la carn dins de la nostra alimentació. S´ha de valorar que els greixos duen vitamines liposolubles (A i B), i algunes d´aquestes vitamines, com la B poden ser substituïdes pel sol, per exemple. La gent gran també necessita proteïnes, la carn porta ferro, vitamines i proteïnes. La Teresa Navarro també parlà dels espinacs coneguts pel seu ferro tal com ens demostrava el personatge del Popeie. Però ella deixà clar que el ferro dels espinacs és 10 vegades menys absorbible que el d´un bistec.
Amb els anys perdem la massa muscular i aquest fet es pot reduir tot fent esport, caminant i fet amb moderació podem disminuir el risc de fractures.
Amb els anys es perden les ganes de menjar i de beure, va dir la Teresa. Aquest darrer fet és produït pel cens regulador del cervell. Resulta que no avisa que el nostre cos necessita hidratar-se. Hi pot haver persones que estiguin completament deshidratades i que no tinguin la sensació de tenir set.
I per acabar, tot i la participació dels assistents, la farmacèutica parlà que en una farmàcia no s´hi ha d´anar només quan s´està malalt sinó quan que s´hi ha d´anar per prevenció. Els més de 30 assistents de la xerrada van participar i eren de diferents nuclis del poble odenenc i d´altres municipis. La xerrada va ser organitzada des de l´Ajuntament.