Formador i alumnes del curs d’alfabetització en català per a persones migrades d’Òdena el valoren com a molt satisfactori
Ha ampliat la diversitat d’origen dels assistents, amb gent vinguda de l’Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica
El curs d’alfabetització en català per al col·lectiu de persones migrants residents al municipi d’Òdena i que no coneixen la llengua catalana, que organitzen l’Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament d’Òdena i l’Àrea de ciutadania i convivència del Consell Comarcal de l’Anoia, ha acabat amb una valoració molt positiva tant del formador, Ivan Grados, de la Fundació Sociocultural ATLAS, com dels alumnes. Després de completar el curs gratuït de 45 hores, de març a maig, els assistents que l’han seguit han obtingut un certificat d’assistència que n’acredita les hores de formació.
Ivan Grados destaca el grau d’implicació dels participants, tant en les sessions presencials fent preguntes i sent curiosos, com treballant a casa, seguint les feines que els marcava. El nivell de la formació ha estat avançat perquè els alumnes partien d’un bon nivell d’escriptura, que ha permès treballar més l’expressió oral. Una altra novetat ha estat la diversitat de procedències dels 17 participants, amb gent originària de Llatinoamèrica (Colòmbia), de l’Àfrica (del Marroc i tres persones de Senegal), d’Àsia (Pakistan) i de Rússia. El grup també ha comptat amb gent de diverses edats, entre els quals hi ha hagut els joves que viuen al centre d’acollida de Ca n’Aguilera.
El curs d’alfabetització en català té com a objectiu facilitar que les persones migrants assoleixin coneixements bàsics, tant en comprensió i expressió del català parlat, com l’aprenentatge de la lecto-escriptura. També adquireixen habilitats de comunicació i relació en llengua catalana, treballant l’alfabetització a través de temes que els aportin coneixements i recursos útils per facilitar el seu dia a dia. La formació promou, també, el coneixement de la cultura catalana, les festes, les tradicions i l’intercanvi d’aspectes culturals entre aquesta cultura i la dels participants.
Aquest nou curs es fa al Centre cívic del Pla, en comptes de fer-lo al nucli d’Òdena com fins ara, per apropar el servei al veïnatge de tots els barris que formen el Pla d’Òdena, i facilitar-los la participació. Des de la Regidoria d’Igualtat s’ha fet arribar a totes les persones migrants empadronades a aquest nucli una carta personalitzada en què se’ls dona a conèixer el curs i se’ls convida a participar, i s’ha treballat de manera transversal amb les professionals de l’Àrea de Serveis Socials i la dinamitzadora cívica per a l’emancipació juvenil per assegurar-se que la informació arribés a tots els interessats.