Els municipis de la Conca tindran un servei de transport compartit en vehicle elèctric

Dimecres, 21 de juliol de 2021 a les 00:00

Neix un projecte pioner sobre mobilitat intel·ligent a la Conca d’Òdena 

  • MOBICO és la primera prova pilot que es farà al país, i proposa que la Conca d’Òdena sigui l’espai per a fer el primer test de funcionament de vehicles i ginys elèctrics de mobilitat compartida en una zona fora de l’àrea metropolitana
  • El Projecte està impulsat per l’Associació de municipis per la mobilitat AMTU, la Mancomunitat de la Conca d’Òdena i l’Ajuntament de Castellolí, en col·laboració de les empreses SEAT:CODE i Circuit Parcmotor
  • El servei es posarà en funcionament al mes de setembre i és el resultat del treball dels darrers mesos per endegar aquesta prova pilot

El proper mes de setembre l’Associació de municipis per la Mobilitat i Transport Urbà (AMTU), la Mancomunitat de la Conca d’Òdena (MICOD) i l’Ajuntament de Castellolí posaran en marxa, juntament amb SEAT:CODE i Circuit Parcmotor Castellolí, el primer projecte de mobilitat intel·ligent en zones periurbanes per tal de comprovar com funciona el car-sharing o les conegudes propostes de mobilitat intel·ligent compartides que ja funcionen a les grans ciutats. Un projecte sota el nom de MOBICO que inclou Mobilitat – Intel·ligent – Conca d’Òdena.

D’aquesta manera, els set municipis de la MICOD –Castellolí, Igualada, Jorba, La Pobla de Claramunt, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí-, es dotaran d’una flota de vehicles elèctrics per afavorir la mobilitat de la comarca. Un cop es posi en marxa el servei, tots els veïns dels set municipis de la Conca d’Òdena podran llogar vehicles elèctrics com patinets, bicicletes, cotxes i motos a través de l’App Mobico, i retornar-los a qualsevol dels municipis de la Conca.

Segons el número d’habitants a cada municipi, la presència d’un polígon industrial que generi desplaçaments per la seva capacitat de generar llocs de treball o les distàncies i vies d’interconnexió entres els set municipis de la Conca d’Òdena, i d’altres consideracions estudiades municipi per municipi, es distribuirà una flota de vehicles que incorporaran la tecnologia que ha desenvolupat SEAT:CODE i el software de gestió, reserva i funcionament per a compartir vehicle a través d’una APP, llogant-lo per hores segons la usabilitat. Cada usuari es donarà d’alta al sistema i podrà utilitzar els vehicles segons el seu interès, deixant-lo en zones aparcament que trobarà en cadascun dels 7 municipis que formen la Conca d’Òdena i el projecte de mobilitat intel·ligent MOBICO.

L’objectiu principal del projecte MOBICO és, entre d’altres, connectar els municipis de la Conca d’Òdena facilitant els desplaçaments de la població ja que la limitació del transport públic a les zones industrials obliguen a utilitzar el vehicle privat per a desplaçar-se a la feina.

D’aquesta manera, es millorarà la mobilitat dels ciutadans de la Conca, serem pioners, i es posarà en marxa un nou model de mobilitat reduint la contaminació i l’ús del vehicle privat. A més, s’alliberaran places d’aparcament que en un futur poden servir per a dotar-les de zones verdes o d’altres espais d’interès per a cada municipi, fomentant la intermodalitat com funciona amb èxit a les grans ciutats.

El projecte s’ha presentat aquest dimecres al Passeig Verdaguer d’Igualada, emplaçament que acollirà un punt de sharing, amb la presència dels set alcaldes de la Conca d’Òdena, la presidenta de l’AMTU i alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i els responsables de les empreses SEAT:CODE i Circuit Parcmotor.

El president de la MICOD i alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha explicat: “Entre tots els municipis i de forma conjunta hem de buscar fórmules per a trobar els recursos necessaris per a unir la Conca en termes de mobilitat. L’autobús que uneix la Conca d’Òdena és un model d’èxit que tenim ja en marxa. Si no hi hagués hagut la Covid-19 pel mig s’haguessin transportat un milió de passatgers, xifra rècord en l’ús d’aquest servei. Hem de ser capaços de crear una xarxa perquè la gent de la Conca d’Òdena pugui disposar d’un servei de mobilitat que funcioni ja que és una reivindicació històrica”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha intervingut com a presidenta de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) assegurant que “L’AMTU ha volgut participar en aquest projecte per cercar diferents formes de mobilitat de manera més eficient, més sostenible i de manera més adaptada a l’estil de vida actual. Esperem que sigui un gran èxit i posem a disposició tot l’equip tècnic de l’organització perquè sigui possible. Projectes com aquests, pioners al territori català, serviran als nostres ciutadans per millorar el seu dia a dia, i per l’AMTU és un honor poder-lo impulsar”.

L’alcalde de Castellolí, Joan Serra, ha assegurat que “a la Conca d’Òdena es respira mobilitat, i aquesta, com no pot ser d’altra manera, serà elèctrica. Serem pioners al territori en la implementació d’un sistema intermodal, net, que esperem que els nostres veïns i veïnes utilitzin com a mitjà de transport. Els ajuntaments apostem per aquest tipus de mobilitat juntament amb el transport públic i animem a tothom a utilitzar-lo i a millorar-lo”.

A la presentació també ha intervingut Sergi Vila, Cap d’Operacions de SEAT:CODE, que ha afirmat que “la pandèmia de la Covid-19 ha tornat a afavorir la tendència a nivell mundial a utilitzar el transport privat per a mantenir la seguretat i reduir els contactes entre ciutadans, però la tendència a nivell global mostra que la gent i sobretot els joves estan optant per a aquest tipus de mobilitat compartida. Aquest projecte donarà sortida i afavorirà a que la sostenibilitat, i l’energia verda estiguin damunt de la taula a la zona de la Conca d’Òdena”.

Finalment, en nom de Circuit Parcmotor ha intervingut el seu director, Ton Pons, que ha afirmat: “el nostre objectiu no només era esdevenir una instal·lació que fos referència per la indústria de l’automoció sinó aportar valor a la comarca. Amb iniciatives com MOBICO no només enfortim aquest compromís sinó que posem tot el nostre coneixement perquè aquesta prova pilot sigui una oportunitat per l’especialització de la comarca de l’Anoia i encarar el seu futur en l’àmbit d’una mobilitat 360º en una posició de referència”.

 

Per què a la Conca d’Òdena?

La posició estratègica de la Conca d’Òdena que limita amb sis comarques més, situada a la Catalunya interior i ben connectada amb tot Catalunya, i amb realitats molt diferents entre municipis, fa que tingui els ingredients suficients per plantejar-se que sigui una bona zona per a executar aquesta primera prova pilot com a exemple semi urbà. La zona de la Conca té una activitat aproximada de 200.000 desplaçaments diaris generalment en vehicle privat a causa de la separació entre municipis.

MOBICO serà la primera prova pilot del país en un entorn fora de l’àrea metropolitana i centrat en zones d’interior de Catalunya que testejarà un model exportable a altres indrets del país. És una proposta sostenible, pionera, inclusiva i multiplataforma que es desplegarà arreu del territori perquè estigui a l’abast de tothom amb la garantia que tota la ciutadania tingui dret a la mobilitat.

Sota el servei de ‘mobilitat a demanda’ cada usuari obrirà l’aplicació i farà ús del servei quan tingui una necessitat de mobilitat. Gràcies a la prova pilot que es preveu de cara al setembre de 2021, s’originarà un entorn favorable, un Living Lab pel tractament de les dades extretes de l’experiència de la Conca d’Òdena i que s’utilitzaran per a extreure conclusions, planificar i dissenyar polítiques de mobilitat sostenible dimensionant les línies existents de transport públic i privat per a crear un entorn per al desenvolupament empresarial de nous serveis i propostes en l’àmbit de la mateixa mobilitat. “Gràcies a les dades generades per l’ús del servei, s’anirà coneixent quins són els vehicles més utilitzats, les rutes que més funcionen, el número d’usuaris del servei i en definitiva, es podrà saber en temps real com s’estan movent els ciutadans. Aquesta informació permet planificar els punts de càrrega elèctrics en les zones que més es necessiten i anar incorporant més flota de vehicles segons les necessitats reals”, explica Sergi Vila, Cap d’Operacions de SEAT:CODE.

La mobilitat sostenible avança cap a nous models on cal tenir adaptabilitat per poder integrar totes les opcions en un model de mobilitat ciutadana inclusiu i intermodal. Aquesta prova pilot provocarà un canvi de paradigma ja que ens situarà a la Mobilitat 360º amb l’ús de vehicles compartits per a la mobilitat de la ciutadania, amb un benefici econòmic  de cara als conductors i usuaris finals.

Darrera actualització: 21.07.2021 | 13:49

Imatges