El ple de l’Ajuntament d’Òdena aprova una moció contra les ocupacions delictives
El text demana més competències per als governs municipals i consens judicial
El ple de l’Ajuntament d’Òdena ha aprovat una moció en contra de les ocupacions delictives d’habitatges, presentada pel grup municipal del PSC i a la que també s’hi van adherir Fem Òdena i Òdena a Fons. El text exposa que aquest és un fenomen divers que a Catalunya té una gran incidència i que afecta en molts casos la convivència als barris. També apunta que els ajuntaments han d’encarar les ocupacions delictives, moltes vegades sense les eines necessàries per poder oferir habitatges per a col·lectius vulnerables, i d’assolir seguretat i eficàcia policial i judicial per lluitar contra les ocupacions delictives.
L’acord vol destacar la necessitat de lluitar per erradicar la conflictivitat social i de convivència derivades de les ocupacions delictives, de lluitar contra l’existència d’habitatges buits de grans tenidors, d’impulsar polítiques d’habitatge eficaces i incrementar exponencialment els recursos que s’hi destinen, amb la implicació del sector privat, reforçar la coordinació de les administracions, d’establir un criteri uniforme de les fiscalies generals de les comunitats autònomes sobre l’ocupació il·legal, i d’abordar de manera diferent les diverses tipologies d’ocupació, lluitar de manera efectiva contra les màfies que s’aprofiten de la necessitat de les famílies. També celebra que la Fiscalia general de l’Estat hagi donat instruccions clares i precises unificant criteris per a l’adopció de mesures cautelars en els delictes d’usurpació de béns immobles i violació de la llar a les fiscalies superiors de les comunitats autònomes.
Per aquests motius, el ple odenenc ha aprovat en primer lloc demanar que el Govern de la Generalitat actuï davant de l’increment evident de casos d’ocupacions a Catalunya i contra els problemes de convivència que aquesta realitat genera, a través d’un pla interdepartamental contra l’ocupació i amb la coordinació efectiva dels diversos cossos policials a través de les juntes de seguretat locals.
El segon acord demana modificar el Decret llei 17/2019 de mesures urgents per a l’accés a l’habitatge per dotar de més competències els governs municipals per actuar de manera eficaç contra la delinqüència i les ocupacions il·legals. Afegeixen que cal impulsar convenis amb els municipis, amb delegació de tasques i de recursos de proximitat per afrontar les ocupacions amb celeritat i diligència.
El tercer punt de la moció apunta la necessitat de la creació de la figura del Fiscal especialitzat en aquelles zones en què la problemàtica sobre les ocupacions i els delictes vinculants suposin una sobrecàrrega del sistema. I el quart punt fa referència a la necessitat que el Consell general del poder judicial, el Tribunal superior de justícia de Catalunya i les audiències corresponents estableixin uns criteris interpretatius clars, mentre no es modifiqui la legislació sobre la matèria, per tal de garantir la seguretat jurídica en la lluita contra les ocupacions i els delictes vinculats.
Alhora, en el marc d’aquesta moció, la regidora i responsable de l’àrea d’Habitatge, Vanessa Garcia, va llistar totes les accions empreses des del darrer any per evitar aquestes ocupacions delictives, treballar per la convivència veïnal i reclamar als bancs una política conjunta per oferir un habitatge digne.