Des d’Òdena s’arribà als costums rurals de l’època romana i en la música del renaixement fins la de l’actualitat
El passat dissabte 23 de juliol va ser una tarda-vespre i matinada plena d´activitats al municipi odenenc. Per començar a partir de les 8 del vespre al nucli de l´Espelt es va fer una visita guiada a la vil•la romana a cà rrec d´en LluÃs Pedraza. L´explicació informativa i amb un to desenfadat i molt didà ctica va durar fins el moment en què es va pondre el sol. Aquesta vil•la de fa més de 2000 anys, actualment propietat de l´Ajuntament d´Igualada, estava plena de comoditats que altres cases de pagès posteriors no van tenir, com per exemple la calefacció. L´entrada es trobava on actualment hi ha un camp de cereals. Es destacà la importà ncia que es donava a la socialització i aquest fet anava relacionat amb els rebedors de les cases. En aquest cas, en aquesta vil•la hi havia dues sales comunicades per uns esglaons que encara hi són. Una d´aquestes sales comunicava amb el passadÃs que tenia forma de T, i que té una part tapiada pel fet que part de la casa va deixar de tenir una certa utilitat. Una vuitantena de persones ( de diferents edats ) es van aplegar en aquesta activitat i van passejar per la part urbana de la vil•la. No hi va faltar el mossèn de la parròquia d´Òdena Antoni M. Bausili El mateix guia de la visita va llegir un fragment de l´autor romà Marcial que en el seu moment va dirigir al seu amic Faustà i on hi apareixen elements rurals: gallines, ovelles i en aquest escrit ja parlava del trasllat que persones feien de la ciutat cap el món rural. I parlava de la casa de ciutat desplaçada al camp i en les quals no s´hi produïen matèries primeres.
Com en totes les vil•les romanes es buscava crear aquestes cases de pagès prop d´on hi hagués aigua.
La vil•la romana de l´Espelt, com d´altres d´importants que hi ha a la comarca anoienca eren grans perquè en aquella època era normal que qui treballava per la casa també hi vivia. Les peces que s´han trobat a la vil•la romana estan dipositades en el Museu Comarcal de l´Anoia. Bona part de les persones que van gaudir de les explicacions que va fer en LluÃs Pedraza van anar seguidament cap a l´exterior de les antigues escoles de l´Escoles de l´Espelt on es va celebrar un sopar popular amb gairebé 100 comensals i després es va celebrar la cantada popular seguint un repertori de cançons de diferents perÃodes, des del segle XVI, del segle XIX, tot passant per la Nova Cançó. La cantada va ser conduïda pel Pere Jorba i en Pere Regordosa.
Mentre que a l´Espelt s´estava fent la visita guiada a la vil•la romana al Teatre Centre Unió AgrÃcola s´estava escenificant el conte Antavina d´en Pere Calders i dirigida, en aquest cas, per la Teresa Puig. Els intèrprets van ser Sònia Prieto ( maga, veïna, consciència, criada), Ruth Xaus ( compradora, arlequÃ, lampista, criada), Mireia Cos ( Eva, lladre ric, criada), Cèlia Mussons ( temptació, senyora del gramòfon, à via), David Serrano ( Adam, senyor ric, depacareli ), Laura Palomo ( Abel, nena, criada), Cèlia MartÃn ( mare, tramoia, criada ) i David RodrÃguez ( senyor ric). Una setantena de persones s´hi aplegaren. Aquest jovent justament aquest proper dissabte 30 de juliol actuaran a La VinÃcola de Santa Margarida de Montbui escenificant el mateix conte a partir de 2/4 de 6 de la tarda.
I d´altra banda a la pista de l´escola Castell d´Òdena es va celebrar una botifarrada popular amb un centenar de persones i després hi va haver l´actuació de dos grups de música: RESSAKA SKA i TERRATOMBATS i s´hi aplegaren unes 300 persones. Després hi hagué disco mòbil.