Òdena fa pública la necessitat del cofinançament del servei local de teleassistència
En el ple d'aquest gener l'Ajuntament va posar de manifest, a través d'una moció, la necessitat que el Servei Local de Teleassistència tingui continuïtat, ja que es tracta d'un servei bàsic dins dels serveis socials municipals.
La moció presentada durant el ple de l'Ajuntament ve donada després que la direcció general de l'IMSERSO comuniqués que a partir del 31 de desembre del 2012 posava fi al Programa de Teleassistència Domiciliària. Aquesta declaració comporta que tant la Diputació de Barcelona com les administracions locals hagin de fer front al 29% de finançament que assumia, fins al final de l'any passat, l'IMSERSO.
Del 2005 al 2012, la col•laboració interadministrativa, tant en la gestió del servei de teleassistència com en el finançament, estava repartida entre l'IMSERSO, n'assumia el 28'38 €, la Diputació de Barcelona, el 29'62%, i les administracions locals, el 42% restant. Aquest cofinançament feia viable una prestació essencial per a la vida de les persones amb dependència ja que possibilitava que poguessin conservar una autonomia, mitjançant un dispositiu d'alarma que s'activa en cas d'emergència.
El Servei Local de Teleassistència “dóna cobertura al dret a l'atenció assistencial de les persones dependents, que es troben en una situació d'especial vulnerabilitat”, segons es va exposar en el ple de l'Ajuntament. És per aquest motiu que l'equip de govern del consistori considera necessària la continuïtat d'aquest servei en el termes i condicions fixades, ja que si el model de cofinançament no continua vigent, les administracions locals no poden assumir l'increment en la prestació de serveis.
Una moció per excloure els ciutadans de les taxes judicials
L'Ajuntament també es va mostrar contrari a l'entrada en vigor de la llei 10/2012, que regula algunes taxes de l'àmbit de l'Administració i Justícia i l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses. Segons el govern d'Òdena, aquests tràmits tornen a repercutir en els serveis públics essencials dels ciutadans i, en conseqüència, qüestionen els drets fonamentals.
En concret, es tracta d'una llei que obliga els ciutadans a assumir les taxes judicials: “L'objectiu recaptatori que persegueix aquesta Llei és desproporcionat amb la limitació del dret d'accés a la justícia i pot esdevenir un obstacle impeditiu per a l'obtenció de tutela judicial efectiva”. És per aquest motiu que l'Ajuntament insta al govern d'Espanya a adoptar urgentment les mesures necessàries per excloure les persones físiques com a subjectes obligats al pagament de taxes judicials i a garantir que ningú vegi limitat el seu dret d'accés a la justícia per no poder fer front al pagament de la taxa judicial.